Cifoza (din greacă kyphosis = cocoașă) este o deformare a coloanei vertebrale în plan sagital prin curbarea antero-posterioară a acesteia cu concavitatea anterior și convexitatea posterior. Poate interesa diferite segmente ale coloanei vertebrale, dar este mai frecvent localizată în regiunea dorsolombară. Dacă cifoza este foarte accentuată se formează o proeminență în plan sagital numită gibozitate (gibus). O cifoză fixă cu un grad mai mic poate fi compensată de o lordoză (curbură spre interior) într-o altă zonă a coloanei vertebrale.
Cifoza poate fi provocată de multiple cauze, congenitale sau dobândite. Tratamentul depinde de cauză și include fizioterapia, purtarea de corsete speciale și, în cazurile severe, osteotomia.
Cum se manifestă?
Principalul semn este curbura exagerată în regiunea superioară a coloanei vertebrale, în zona toracală, care dă aspectul de cocoașă.
Alte manifestări frecvente:
Care sunt cauzele cifozei?
Cifoza poate afecta persoanele de orice vârstă, dar este observată îndeosebi la adolescenţi, la adulţii sedentari şi la vârstnici.
Printre cauzele cifozei se numără:
Cum se pune diagnosticul?
Diagnosticul de cifoză se stabileşte pe baza semnelor și simptomelor pacientului, ca urmare a examenului clinic, al anamnezei, dar şi ca urmare a investigaţiilor imagistice (radiografie, tomografie computerizată etc).
Cum se tratează cifoza?
Tratamentul cifozei depinde de tipul de cifoză şi de gradul acesteia și are ca scop încetinirea și stoparea evolutivă a cifozei, precum și corectarea posturii.
Copiii care nu și-au finalizat procesul de creștere pot prezenta îmbunătățiri prin purtarea de corsete. Tratamentul chirurgical este recomandat în special pentru cifoza idiopatică severă.
Tratament medicamentos
În caz de dureri, puteți folosi medicamente ce se eliberează fără prescripție medicală, acestea nefiind la fel de puternice ca cele eliberate pe bază de reteță.
Analgezicele sunt recomandate pentru reducerea durerii, nereducând și inflamația. Practic maschează simptomele, tratând durerea. Țineți cont de acest aspect, mai ales în momentul în care veți simți o ameliorare – faptul că nu mai simțiți durere nu înseamnă că problema a dispărut și e total contraindicat să vă suprasolicitați coloana vertebrală!
Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene au ca scop diminuarea durerii prin scăderea inflamației. Acestea prezintă, de asemenea, contraindicații și reacții adverse, de care trebuie să țineți cont. Nu se recomandă administrarea pe termen lung.
Ortezele moderne pentru tratamentul unei cifozei toracice
Corsetul Milwaukee este adesea folosit pentru a trata cifoza toracală. Corsetele moderne sunt, de asemenea, utilizate pentru a trata diferite tipuri de cifoze. Acestea sunt mult mai ușor de purtat și au corecții mai bune decât cele raportate pentru corsetele Milwaukee. Deoarece există diferite tipuri de curbură (toracală, toraco-lombară) și diverse grade de curbură, există diferite tipuri de corsete, cu diferite avantaje și dezavantaje.
Tratament de recuperare
Include kinetoterapie, electrotrapie, masaj, balneoclimatologie, hidrotermoterapie.
Terapia fizică este recomandată inclusiv la persoanele care poartă orteze pentru coloana vertebrală. Purtarea corsetului timp îndelungat duce la atrofierea (slăbirea) musculaturii. În cazul în care nu vă tonifiați musculatura paravertebrală și abdominală, mai ales în situația în care purtați corset sau alte tipuri de orteze pentru coloana vertebrală, riscul este ca în momentul în care veți renunța la acestea, musculatura să nu poată susține coloana vertebrală în mod corespunzător, ducând astfel la modificări de curbură.
Printre obiectivele de tratament se numără și creșterea amplitudinii de mișcare la nivelul coloanei, precum și tonifierea și creșterea amplitudinii de mișcare la nivel global .
Când e recomandată intervenția chirurgicală?
Tratamentul chirurgical este recomandat doar în cazurile severe sau cu risc crescut de agravare.
Indicațiile pentru intervenții chirurgicale includ o curbură a coloanei toracale în plan sagital mai mare de 75 de grade, durere neremisă sub tratament conservator sau afectări neurologice, cardiace sau pulmonare. În ceea ce privește cifoza congenitală, intervenția chirurgicală este recomandată la o vârstă fragedă, pentru a preveni agravarea gradului de curbură și apariția complicațiilor, care ulterior devin ireversibile.
La pacienții cu deformare cifotică progresivă ca urmare a colapsului vertebral, cifoplastia poate opri deformarea și poate ameliora durerea. Cifoplastia este o procedură minim invazivă, incizia la nivel tegumentar fiind de mici dimensiuni. Scopul principal este de a readuce vertebra deteriorată cât mai aproape posibil de înălțimea sa inițială.
Ce puteți face acasă?
În primul rând, salteaua folosită pentru dormit este foarte importantă, recomandarea fiind ca aceasta să aibă o duritate mai mare. E important, de asemenea, să evitați posturile vicioase, să evitați statul prelungit în poziția șezând sau mișcările repetitive sau în exces care necesită îndoirea înainte a trunchiului.
Când stați la birou sau la masă, țineți cont de reglarea înălțimii scaunului, în așa fel încât genunchii să fie îndoiți la 90 de grade și tălpile să fie în întregime pe podea, aveți în vedere controlul poziției pe scaun, cu posteriorul înapoi, lipit de spătar, iar partea inferioară a spatelui sa fie arcuită, cel mai bine cu ajutorul unui suport special sau a unei pernuțe dacă scaunul nu are această formă. Spatele să fie aproape de spătar, umerii trebuie să fie relaxați, coborâți, iar capul trebuie să respecte aliniamentul coloanei, fiind orientat în față. Dacă privirea cade mai jos sau mai sus de centrul monitorului, ajustați înălțimea acestuia.
Rețineți că informațiile furnizate aici nu înlocuiesc sfaturile medicale profesionale. Dacă aveți semne sau simptome ale acestei afectiuni sau aveți întrebări cu privire la tratamentul acestui tip de patologie, vă recomandăm să consultați un medic specialist; Pentru programări în vederea unei opinii medicale vă invităm să folosiți secțiunea de programări din website-ul nostru, disponibilă online aici: https://www.spitalcfwiting.ro/programari-online.php sau telefonic aici: https://www.spitalcfwiting.ro/programari-telefonice.php .