𝑺𝒇𝒂𝒕𝒖𝒓𝒊 𝒑𝒆𝒏𝒕𝒓𝒖 𝒑𝒂𝒄𝒊𝒆𝒏ț𝒊𝒊 𝒄𝒖 𝒈𝒐𝒏𝒂𝒓𝒕𝒓𝒐𝒛ă

Gonartroza, numită și artroza genunchiului sau osteoartrita, poate genera simptome foarte supărătoare la nivelul articulației genunchiului, precum durere, edem sau impotență funcţională, ducând la tulburări locomotorii.

Gonartroza apare, de obicei, ca urmare a unui proces cronic, degenerativ, fiind o consecință a degenerării cartilajelor, care îşi pierd elasticitatea şi rezistența la șocurile mecanice din timpul mersului, ducând până la distrugerea acestora și ulterior, deformarea articulației.

Această afecțiune este mai des întâlnită la vârstnici și, în majoritatea cazurilor, sunt prezente modificări la ambii genunchi.

Gonartroza

Care sunt cauzele și factorii de risc ce determină apariția gonartrozei?

Principalul factor de risc este greutatea în exces. Dacă sunteți supraponderal sau obez, puneți mult mai multă presiune pe articulațiile portante și grăbiți procesele degenerative, crescându-vă astfel riscul de a dezvolta gonartroză.

Printre factorii de risc se numără și practicarea sporturilor de performanță, ce presupun suprasolicitări și microtraumatisme și îndeosebi sporturile de contact, unde riscul de traumatisme este crescut.

Leziunile de menisc și meniscectomiile reprezintă, de asemenea, factori de risc. La acestea se adaugă alte leziuni ale genunchiului (fracturi, contuzii forte, afectarea ligamentelor), boli inflamatorii, boli metabolice, tulburări endocrine, înaintarea în vârstă.

Tratamentul gonartrozei:

Alegerea celui mai eficient tratament pentru gonartroză depinde de stadiul afecțiunii și de factorii care au dus la apariția bolii.

Printre obiectivele tratamentului se numără:

*Combaterea durerii și a inflamației, care se realizează prin terapie medicamentoasă: analgezice, antiinflamatoare nesteroidiene – le puteți administra pe cale orală sau cu aplicare locală, pe zona dureroasă, precum și aplicații locale de crioterapie sau termoterapie. Se recomandă repausul relativ și evitarea suprasolicitărilor

* Evitarea deformărilor și a posturilor vicioase, care se realizează prin posturări care au rolul de a reduce flexumul.

*Pentru menținerea sau creșterea forței musculare se efectuează exerciții pe diferite grupe musculare.

Este important sa respectați regulile de profilaxie secundară ce sunt întâlnite și sub formularea de “igiena genunchiului”:

•  Menţinerea greutăţii corporale în limite normale

•  Evitarea ortostatismului și a mersului timp îndelungat

•  Mersul cu sprijin în dispozitiv ajutător (baston), la nevoie

•  Evitarea pozițiilor ce presupun flexie maximă de genunchi

•  Evitarea menținerii genunchiului într-o anumită poziție timp îndelungat

•  Executarea mișcărilor ușoare de flexie-extensie după un repaus prelungit și înainte să vă ridicați în ortostatism

•  Alegerea încălțămintei potrivite, cu talpă moale, eventual cu susținerea boltei plantare și cu o talpă ce are ca rol și o mai bună amortizare a șocurilor – se vor evita pantofii cu talpa din material dur.

•  Evitarea tocurilor înalte

•  Evitarea suprasolicitărilor și a traumatismelor

 

Tratamentul medicamentos se administrează, în general, pe perioade lungi, având în vedere faptul că este vorba de o afecțiune cronică, degenerativă. Se va ține cont de efectele secundare are medicamentelor, în special în cazul administrării de antiinflamatoare nesteroidiene, dar și de interacțiunile acestora cu alte medicamente pe care le luați în mod uzual. Efectul tratamentului cu antiinflamatoare constă în reducerea durerii și a inflamației la nivelul articulației. Rolul lor nu este de a vindeca, ci de a vă ameliora simptomele.

Cel mai important aspect ține de menținerea unei mobilități în limite normale, de menținerea tonusului muscular la nivelul stabilizatorilor genunchilor, astfel încât să vă protejați articulația, reușind astfel să încetiniți evoluția afecțiunii.

Tratamentul chirurgical pentru gonartroză - Dacă nu obțineți remiterea sau diminuarea considerabilă a simptomelor ca urmare a unui tratament conservator, în sensul în care durerea vă limitează activitățile uzuale și calitatea vieții dumneavoastră are de suferit din această cauză, dacă se modifică mersul sau observați diferențe de mobilitate, este necesară intervenția chirurgicală ce presupune artroplastia genunchiului respectiv (înlocuirea părților deteriorate din articulație cu o proteză). Pentru cazurile avansate de gonartroză, aceasta este singura opțiune de tratament și cea mai eficientă, ce are ca scop eliminarea durerii, creșterea mobilității, îmbunătățirea schemei de mers și creşterea perimetrului de mers, îmbunătățirea calității vieții.

Recomandarea este să efectuați exerciții pentru tonifierea musculară și de menținere sau creștere a mobilității și înainte, și după operație.

Kinetoterapia este importantă atât pentru menținerea mobilității, cât și a tonusului muscular, având ca rol conștientizarea și corectarea pozițiilor vicioase, protejarea genunchiului, cât și încetinirea evoluției afecțiunii.

Se recomandă ca toate exercițiile să fie realizate sub pragul durerii, cu evitarea suprasolicitărilor de orice fel.

Toate exercițiile sunt realizate lent, crescând gradual în intensitate și frecvență, adaptate la nivelul fiecărui pacient.

Exercițiile se pot efectua de două ori pe zi, în serii de câte 10 pentru fiecare membru inferior.

 

Rețineți că informațiile furnizate aici nu înlocuiesc sfaturile medicale profesionale. Dacă aveți semne sau simptome ale acestei afectiuni sau aveți întrebări cu privire la tratamentul acestui tip de patologie, vă recomandăm să consultați un medic specialist;  Pentru programări în vederea unei opinii medicale vă invităm să folosiți secțiunea de programări din website-ul nostru, disponibilă online aici: https://www.spitalcfwiting.ro/programari-online.php sau telefonic aici: https://www.spitalcfwiting.ro/programari-telefonice.php .